


"L'educació no s'ensenya, s'encomana" Raimon Paniker
"De vegades es guanya
i d'altres s'aprèn"

"Sempre s'aprèn des de l'emoció"
"Allò que no es comunica no existeix"
"Respecta’t a tu mateix, respecta els altres i respecta l’entorn"
La batucada
Origen i història de la batucada
La paraula batucada es pot atribuir a una religió nascuda a Brasil derivada dels Iorubes, el “batuque”. El seu origen està en les cultures africanes on s'han donat sempre formacions de tambors per a festivitats religioses i populars.
La batucada, com a grup de percussió, és una forma d’expressió musical típica de Brasil que naix de persones que estan immerses en ambients on la música està a tot arreu com un servei als déus.
La llibertat d'aquesta forma d'agrupació ha permès la utilització d'instruments musicals més moderns, per així perfeccionar els sons i facilitar el tracte amb ells (reparació, afinació, comoditat). També ha permès la creació de molts estils originals i variacions dels mateixos, gràcies a que mantenint la seua estructura
bàsica es pot inventar i improvisar amb facilitat.
Es considera de vegades una derivació de la samba. En la nostra època, la batucada, ha tingut la seua florida a Brasil, on es formen batucadas amb més de 3000 percussionistes i ballarins, de manera que la batucada brasilera és el prototip del moviment de batucades que es veu a Europa.
La batucada ha experimentat una gran popularització ja que, malgrat les polirritmies característiques dels ritmes africans dels quals procedeixen, aprendre els fonaments és relativament senzill, i amb unes quantes sessions ja es pot començar a gaudir de l'energia que desprèn tocar en grup.

Brasil, dos estils: Samba Carioca i Samba de Bahia
La Samba de Bahia i la Samba Carioca de Rio de Janeiro són els dos estils que més s'han popularitzat a nivell mundial, i la majoria d'agrupacions de percussió interpreten ritmes d'aquestes dues escoles.
La principal diferència entre elles es troba en el fraseig rítmic i en els instruments utilitzats.
D’una banda, en la Samba de Bahia té un gran protagonisme el timbal (semblat a un djembé africà, més lleuger i resistent a l'aigua, rescatat per Carlinhos Brown per poder introduir tambors africans en les desfilades dels blocos afro) i el ritme va accentuat en el contratemps.
D’altra banda, en la samba Carioca es fa servir la xicoteta percussió com la cuica (de so agut, semblant a una simbomba) i el tamborim (petit pandero de so agut que es toca amb una baqueta de plàstic i que interpreta elaborades frases rítmiques que confereixen identitat pròpia a cada escola de samba, entre altres patrons), i l'accent cau en el segon temps del compàs.
Exemple de Batucada de Bahia
Exemple de Batucada Carioca

mapa de Brasil